HomeHome
Live-work
Blogs
7x op avontuur in Zeeland

7x op avontuur in Zeeland

Duiken in het Grevelingenmeer op avontuur in Zeeland

De meest favoriete activiteiten in Zeeland

Geschreven door: Elodie

Zeeland is misschien wel de beste provincie om te wonen. Want zeg nou zelf: wie heeft er nu behoefte om ver weg te gaan in de zomermaanden, als je woont in een regio waar je zó veel leuke dingen kunt doen? Van kitesurfen, tot strandhoppen en hiken door de mooiste natuurgebieden. Je hoeft je hier absoluut niet te vervelen. We zetten onze 7 favoriete activiteiten voor deze zomer op een rij!

1. Kitesurfen aan de Noordzee

Door de ideale ligging aan de Noordzee, kun je op verschillende plaatsen in Zeeland kite- en golfsurfen. Denk bijvoorbeeld aan de Brouwersdam, Vrouwenpolder en Groede. Heb je al wat ervaring? Ga dan meteen het water op en geniet van de elementen der natuur. Nog nooit eerder gekitesurft en wil je een eerste poging wagen? Klop dan eerst even aan bij een van de vele (kite)surfscholen om een aantal lessen te volgen, zodat je goed voorbereid het water op kunt. En geloof ons maar: een beetje begeleiding kun je als beginner goed gebruiken. Want zo’n vlieger onder controle krijgen, is echt al een hele kunst op zich!

2. Strandhoppen langs de kust

In welk deel van Zeeland je ook woont, kust en water is er genoeg. Stap op de fiets en ga eens een dag strandhoppen. Rijd bijvoorbeeld van Cadzand naar Nieuwvliet en vervolg je weg via ‘de Verdronken Zwarte Polder’ naar Groede. Haal onderweg een lekkere snack bij een van de vele strandpaviljoens, zoals Beachhouse 25. En strijk neer op een bankje of picknickkleed om van je tussendoortje te genieten in de zon. Opgeladen? Fiets dan nog een paar kilometer door en eindig bij de vuurtoren van Breskens. Fijn, zo’n land in zee!

3. Duiken in het open water

Nu een vakantie naar de tropen je door de neus wordt geboord, betekent dat nog niet dat je ook niet meer kunt duiken in het open water. In tegendeel. In ons eigen Zeeland hebben we prachtige duiklocaties, zoals de Oosterschelde, Grevelingen en het Veerse Meer. De biodiversiteit in de Zeeuwse wateren is enorm. Zo zijn hier regelmatig sepia’s te zien, zeepaarden en kreeften. Met een beetje geluk kom je zelfs een nieuwsgierige zeehond of een bruinvis tegen. Bekende duikstekken zijn de Zeelandbrug, Stavenisse, Scharendijke en Wolphaartsdijk. Maar ook de Westerschelde is bij velen favoriet, vanwege de oorlogswrakken op de bodem.

Collage met kitsurfen, springen voor het strandhuisje en duiken in het Grevelingenmeer

4. Bruinvissen spotten

Zelfs om walvissen te spotten hoef je de provincie niet uit. In de Oosterschelde leeft namelijk een populatie van maar liefst vijftig bruinvissen. Deze zijn zo’n 1,5 meter groot en behoren tot de kleinste walvisachtigen in Europa. Ze hebben wel wat weg van dolfijnen. De beste plek om bruinvissen te spotten vanaf de kant, is het Havenhoofd in Zierikzee. Daar staat ook een luisterpaal, genaamd ‘Studio Bruinvis’ waarmee je de zeezoogdieren regelmatig kunt horen. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen, zodat je ze extra goed kunt zien!

5. Hiken door de Zeeuwse natuurgebieden

Op reis doe je het bijna dagelijks: hiken door prachtige natuurgebieden. Maar sta jij er wel eens bij stil dat je hier in Zeeland ook de mooiste plekken kunt vinden? Gewoon om de hoek! Trek er deze zomer eens op uit in eigen regio en bezoek prachtige gebieden, zoals ’t Zwin in Oost-Zeeuws-Vlaanderen, de Manteling in Walcheren en boswachterij Westenschouwen op Schouwen-Duiveland. Of wat dacht je van het Land van Saeftinghe; het grootste brakwatergebied van Europa, met haar unieke flora en fauna? Je kunt dit natuurgebied zelf bewonderen vanaf de 13 kilometer lange Zeedijk, maar kunt er ook voor kiezen om samen met een gids het gebied in te duiken. 

Collage met Saeftinghe en het rapen van kokkels

6. Zilte zaligheden zoeken

Zin in een culinair avontuur? Ook dan ben je in Zeeland helemaal aan het juiste adres. We hebben zilte zaligheden te over en je mag deze zelf van de bodem rapen. Ga daarom bij laag water eens op zoek naar oesters, mossels en kokkels aan de rand van de Oosterschelde en smul ’s avonds van de kakelverse schaal- en schelpdieren. Hoe bijzonder is het dat je zo je eigen avondmaal bij elkaar kunt rapen? Let wel op: de wet schrijft een maximaal toegestaan raapgewicht voor van tien kilo per persoon per dag. Houd je daar alsjeblieft aan en laat ook nog wat over voor de vogels, die de schelpen nog veel liever leeg eten dan wij.

7. Skydiven in Zeeland

Adrenalinejunkies opgelet: dit is er één voor jullie. Op het paracentrum van vliegveld Midden-Zeeland in Arnemuiden kun je parachutespringen!Als je er de juiste papieren voor hebt doe je dat zelfstandig, en als je onervaren bent dat samen met een instructeur. In Nieuwvliet kun je paragliden en liervliegen. En individuele para- en deltavliegers die in het bezit zijn van een brevet kunnen daarnaast ook in Zoutelande terecht. Vergeet je niet te genieten van het prachtige uitzicht, als je in de lucht hangt? Zeeland is vanaf een paar kilometer hoogte schilderachtig mooi.

Meer blogs lezen?

Van opgroeien in Zeeland tot verhuizen vanuit de Randstad en leuke activiteiten die je als inwoner dagelijks kunt doen. Wil jij persoonlijke verhalen lezen over het leven in Zeeland? Op onze blogpagina vind je al deze verhalen en meer!

Heb je de smaak te pakken?

Lees hier meer leuke blogs over Zeeland!