HomeHome
Live-work
Blogs
Zeeuwse bolussen recept

Zeeuwse Bolus recept

Zeeuwse Bolus recept, heerlijk om te eten, makkelijk om zelf te maken. Lees hier het recept!
De ingrediënten die nodig zijn voor ons Zeeuws bolus recept. Halfvolle melk, bruine basterdsuiker, tarwebloem, kaneel, roomboter, gist en een ei.
Rijzen maakt deel uit van ons bolus recept. Ongebakken bolussen zo groot als een worstje gerold in suiker op een roze bord.

Zeeuwse Bolussen recept

29 april 2020 - Geschreven door: Anne-Floor 

Benodigdheden voor 10 bolussen: 

  • 400 gram bruine basterdsuiker
  • 15 gram verse gist of 1 zakje droge gist 
  • 1 ei 
  • 350 gram tarwebloem 
  • 210 ml melk 
  • 35 gram roomboter
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 gram zout

Aan de slag! 
Leg de roomboter en het ei alvast uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. De melk verwarm ik even kort in een pannetje, zodat deze straks zorgt dat de boter goed mengt bij het mixen. 

Meng de bloem, boter en gist door elkaar. Giet daarna de melk en het ei erbij. De roomboter snijd je in stukjes en verspreid je over de beslagkom. Nu kun je beginnen met mixen. Je kunt hier het beste een mixer met deeghaken voor gebruiken. Zorg dat eerst op een lage stand alles door elkaar wordt gemixt. Daarna mix je nog even verder tot je een deeg hebt dat plakt. Indien het deeg teveel plakt kun je nog een beetje bloem aan het mengsel toevoegen. 

Stap voor stap wordt in deze foto uitgelegd hoe je bolussen moet bakken.

Rijzen 
Een belangrijk onderdeel van goede bolussen is het rijzen. Dit gebeurt in fases. Hiervoor zet je elke keer een bakje met heet kraanwater in de oven samen met de beslagkom. Let op: de oven zet je nog niet aan. Zet de beslagkom in de oven met het bakje heet kraanwater en laat 15 minuten rijzen. 

Ondertussen kun je het suikermengsel met kaneel klaar maken. Het beste gebruik je hiervoor een grote plaat, maar een groot bord kan ook. Je draait uiteindelijk rolletjes van 40 centimeter. 

Als het mengsel klaar is met rijzen na 15 minuten kun je van het mengsel bolletjes maken van 50 gram. Rol de bolletjes daarna een voor een door de suiker en zorg dat de suiker zich goed door het deeg mengt. Je rolt het deeg tot worstjes van ongeveer 15 centimeter. Als alle bolletjes goed onder de suiker zitten, kun je het deeg weer laten rijzen. 

Je laat de met suiker besmeurde deegworstjes weer 15 minuten rijzen in de oven met een bakje heet kraanwater. Let op: de oven zet je nog niet aan. 

Nu kan het draaien van de bolussen bijna beginnen!
Haal na 15 minuten de deegworstjes uit de oven. Je rolt de worstjes, die inmiddels flink zijn gerezen, uit tot grotere worsten van ongeveer 35 tot 40 centimeter en haalt ze weer goed door het suikermengsel. Als je zeker weet dat er genoeg suiker in en rondom zit, dan kun je de bolus draaien. Je kunt het beste hiervoor je wijsvinger en middelvinger naast elkaar houden en daar omheen draaien. Het uiteinde wat overblijft, stop je aan de achterkant in het midden van de bolus. Zorg dat je niet te strak draait, want de bolus moet nog genoeg kunnen rijzen! Leg de bolussen op de ingevette bakplaat met een vochtige theedoek en laat 45 minuten op een warme plek rijzen. 

Zelf laat ik ze rijzen op het fornuis, en verwarm ik de oven langzaam voor op 250 graden. Zo staan de bolussen lekker warm. Na 45 minuten rijzen, kunnen ze de oven in! Nu zet je een koud bakje water in de oven, zodat de stoom zorgt dat de bolussen niet uitdrogen. Je bakt de bolussen gaar op 250 graden in 6 minuten. 

Let op: dat de suikerkristallen die los liggen rondom de bolussen niet gaan karameliseren, dan zijn de bolussen waarschijnlijk al gaar.

Als de bolussen klaar zijn, haal je ze uit de oven en keer je ze om op een bord of plaat. Als ze een beetje zijn afgekoeld, dek je de bolussen af met huishoudfolie, zo worden ze extra kleverig!

Smakelijk!

Meer blogs lezen?

Van opgroeien in Zeeland tot verhuizen vanuit de Randstad en leuke activiteiten die je als inwoner dagelijks kunt doen. Wil jij persoonlijke verhalen lezen over het leven in Zeeland? Op onze blogpagina vind je al deze verhalen en meer!