Gemeente Borsele

Bekijk op kaart
Luchtfoto Borsele en Westerschelde
Wilgen knotten in Borsele
Stoomtrein

Verbinding in Zuid-Beveland

De gemeente Borsele bestaat uit 15 dorpskernen en heeft zo'n 22.800 inwoners. Horen we de naam Borsele, dan denken we gelijk aan de Westerscheldetunnel die het vaste land van Zuid-Beveland vanuit Ellewoutsdijk verbindt met Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast is Borsele bekend vanwege de kerncentrale die hier gevestigd is.

Zak van Zuid-Beveland

De gemeente ligt in de Zak van Zuid-Beveland, zoals dit gedeelte van het eiland Zuid-Beveland ook wel genoemd wordt. Deze gemeente bestaat uit 15 dorpskernen, waarvan Heinkenszand met 5400 inwoners en 's-Gravenpolder met 4600 inwoners de grootste kernen zijn. Het gemeentehuis is gevestigd in Heinkenszand. De overige 13 dorpen zijn: 's-Heerenhoek, Lewedorp, Borssele, Nieuwdorp, Ovezande, Kwadendamme, Hoedekenskerke, Oudelande, Baarland, Nisse, Driewegen, 's-Heer Abtskerke en Ellewoutsdijk. De plaats Borssele wordt gespeld met dubbel 'ss'. De gemeente wordt wordt gespeld met een enkele 's' om verwarring te voorkomen. Borsele is lieflijk en heeft een divers landschap. De Zwaakse weel kent z’n brede kreek, akkertjes met oude gewassen en een hoogstamboomgaard. Maar je kunt er ook naar het strand: het 'Strandje van Baarland' is op mooie zomerdagen druk bezocht. In 's-Heerenhoek en Lewedorp vieren ze carnaval zoals dat elders in Nederland, met name onder de rivieren, vieren. 's-Heerenhoek wordt tijdens carnaval omgedoopt tot 'Paerehat' en Lewedorp krijgt dan de naam 'Kraaienist'. Een ander jaarlijks terugkerend evenement is Jumpin the Weel: hét hippisch evenement van Zeeland met springconcours, mennen en dressuurwedstrijden. Jumpin the Weel trekt jaarlijks duizenden bezoekers die ook terecht kunnen voor een streekmarkt, shows en demonstraties. Het niveau varieert van kinderen die op hun eerste pony’tje rijden tot wedstrijden voor de internationale subtop. Waar de gemeente Borsele ook bekend om staat is de kerncentrale van Borsele. Plannen voor een tweede kerncentrale zijn voorlopig in de ijskast gezet. 
De Westerscheldetunnel is even lang als Amsterdam Centraal naar de RAI
Lengte van de Westerscheldetunnel
6.6kilometer
Afstand van Amsterdam Centraal naar de RAI in Amsterdam
Kerncentrale Borssele

Een onafhankelijke commissie ziet er op toe dat onze kerncentrale in de top 25 procent veiligste kerncentrales van de westerse wereld blijft.

51°25'53.3"N
3°43'00.5"E
Antwerpen
Rotterdam
76.5km
120km
Kerncentrale Borsele
Stoomtrein Goes-Hoedekenskerke

De conducteur knipt nostalgisch de kaartjes en de stoker werkt zich in het zweet!

51°25'14.3"N
3°54'50.6"E
Antwerpen
Breda
68.5km
82.3km
Huisje bij stoomtrein
Zwarte bessen

Het andere zwarte Zeeuwse goud: zwarte bessen

51°28'39.1"N
3°44'49.1"E
Rotterdam
Breda
115km
88.7km
Zwarte bessenoogst

25

Een onafhankelijke commissie ziet er op toe dat onze kerncentrale in de top 25 procent veiligste kerncentrales van de westerse wereld blijft

3

Er zijn 3 stations op het traject van de stoomtrein: Hoedekenskerke, Kwadendamme en Goes

75

De Zak van Zuid-Beveland is goed voor 75% van de Nederlandse productie van dit volzoete fijnfruit.
01
03