Gemeente Middelburg

Bekijk op kaart
Luchtfoto Middelburg
Middelburg stad kade
Viskotter ARM-7

Een sterke karakter

De gemeente Middelburg heeft een sterk eigen karakter, maar staat niet op zichzelf. Buiten het historisch stadcentrum hebben de wijken en dorpen elk hun eigen kleur en identiteit. Ondanks dat de inwoners van wijken en dorpen regelmatig naar "de stad" gaan is de Lange Jan voor hen een baken.

Historisch en cultureel

Een rijk en cultureel hart in Zeeland

Hoofdstad van Zeeland

De gemeente Middelburg vormt het bestuurlijke centrum van Zeeland. Veel bestuurlijke organisaties zijn in Middelburg gevestigd. Uiteraard de gemeente Middelburg zelf. Maar ook het waterschap Zeeuwse Eilanden, Rijkswaterstaat afdeling Zeeland, Provincie Zeeland, het gerechtsgebouw enzovoort. Dit tekent de stad. Middelburg is behalve een studentenstad, een monumentale stad, een provinciehoofdstad ook een tikkeltje regentesk, statig. Het is soms een dame op leeftijd, met een parelketting. Totdat ze zich - bijvoorbeeld tijdens een City of Dance, de beroemde N8vandeN8 of de Middelburgse Mosselfeesten - weer vermomt tot een verrassende stad met vele gezichten. Middelburg is een stad waar je hoe dan ook van gaat houden. Een beetje klein Den Haag, en soms weer klein Amsterdam. De vele leuke winkels, pleinen, musea, galeries, horeca en terrassen nodigen je uit om dat gevoel te ervaren. Kom maar zelf maar 's kijken...
Wist je dat...

De inwoners van gemeente Middelburg in verschillende wijken en kernen wonen!

51°29'50.3"N
3°36'57.8"E
Rotterdam
Breda
105km
99.4km
Wist je dat...

Middelburg is de 5e monumentenstad van Nederland

51°29'50.3"N
3°36'57.8"E
Rotterdam
Breda
105km
98.5km
Luchtfoto Middelburg centrum
Wist je dat...

Er in Middelburg meerdere bestuursinstanties gevestigd zitten!

51°29'45.5"N
3°37'11.3"E
Den Haag
Breda
115km
97.5km

48.000

Gemeente Middelburg heeft 48.000 inwoners, verspreid over de stad, verschillende wijken en kernen zoals Arnemuiden.

1100

Middelburg heeft 1100 monumenten, en is daarmee de 5e monumentenstad van Nederland

5

Op 5 minuten lopen van de stad en het treinstation zitten Rijkswaterstaat, waterschap Zeeuwse Eilanden en Stadkantoor Middelburg. Aan het Kanaal door Walcheren. Verenigd als bestuurlijk centrum van Zeeland. Uiteraard samen met de Provincie, die nog steeds als enige bestuurlijke organisaties van Nederland gevestigd is in een monumentale Abdij binnen de stadsveste.
01
03

Trots, monumentaal en indrukwekkend

Middelburg is ontstaan uit een vluchtburg, die omstreeks 880 tegen de binnenvallende Noormannen werd aangelegd. Al in de Middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad, die handel dreef met Engeland, Frankrijk en het Middellandse Zeegebied. In de 17de eeuw was Middelburg - na Amsterdam - de tweede belangrijkste havenstad van de Noordelijke Nederlanden. De VOC, WIC en Admiraliteit van Zeeland waren er gevestigd. Veel huis- en straatnamen herinneren nog aan het rijke handelsverleden van de stad. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog raakte Middelburg zwaar beschadigd. De stadsbrand op 17 Mei 1940, veroorzaakt door Duitse beschietingen, verwoestte een groot gedeelte van de oude binnenstad. Honderden monumenten gingen verloren. In en na de oorlog vond de wederopbouw in traditionalistische stijl plaats. In de jaren zeventig van de afgelopen eeuw werd de binnenstad grootscheeps gerestaureerd. Ondanks afbraak in het verleden en oorlogsverwoestingen telt Middelburg meer dan 1.000 beschermde rijksmonumenten.
Udo Gundlach, Ortopedisch Chirurg

“In Amsterdam heb je een bovenverdieping, hier heb je een heel pand”

Udo Gundlach groeide op in Hilversum en studeerde Geneeskunde in Utrecht. Na zijn specialisatie kon hij aan de slag als orthopedisch chirurg in het ADRZ in Goes. De overgang vanuit ’t Gooi naar Zeeland was zowel voor hem als zijn gezin wel even wennen. Maar de verschillen blijken minder groot te zijn en de voordelen van in Zeeland wonen des te groter.

Lees meer over werken bij Adrz

1143

Middelburg kent 1143 Rijksmonumenten

52

Op de Dam bevinden zich de meeste Rijksmonumenten. Dit zijn er 52.
Ortopedisch Chirurg ADRZ
De Domtoren is maar 22 meter hoger dan de Lange Jan
Lange Jan in Middelburg - 90 meter
22hoogte verschil
Domtoren in Utrecht - 112 meter