Gemeente Schouwen-Duiveland

Bekijk op kaart

Verbonden door water

Het eiland Schouwen-Duiveland is gewonnen door het water en nog steeds speelt het water een bepalende rol. Het water wordt gezien als een bindende factor, zowel in positieve als minder positieve zin. Want het water heeft het eiland gemaakt tot wat het nu is.
Heb jij een band met Schouwen-Duiveland?

Wonen, werken en recreëren

De mosselman

Leon Praet kweekt mossels. Met een s, zo zeg je dat in Zeeland. Hij doet dat niet in Yerseke, maar in Zierikzee: "Ik weet eigenlijk niet eens hoeveelste generatie mosselkweker ik ben. Zo ver gaat dat terug. Mijn voorouders komen uit Kieldrecht, bij het Verdronken Land van Saeftinghe. Dat waren ook mosselvissers. De mossels haalden ze toen van mosselbanken in de Westerschelde. Toen het daar niet schoon genoeg meer was, zijn ze naar Zierikzee gegaan. Inmiddels is de Westerschelde trouwens allang weer schoon, maar goed. Wij blijven hier. De Praets, da's een sterk geslacht. Mijn grootvader is 103 geworden. Mijn vader is 90. Of dat door de mossels komt, zou ik niet durven zeggen. Gezond zijn ze wel. Een prachtproduct is het. Puur natuur. Zoals een mossel uit zee komt, zo gaat 'ie de pan in. Er komt niks bij en er gaat niks af. Bij mossels denken mensen meestal aan Yerseke. Maar in Bruinisse en Zierikzee doen we goed mee. Er zijn misschien wel wat verschillen tussen Zierikzeeënaars en Yesenaers, maar we komen goed overeen. We hebben elkaar nodig en als we een ander kunnen helpen, doen we dat gelijk. Mit geslote beurze, van eigens."

Dansen op de Brouwersdam
Concert at Sea 100.000
Bezoekers in 3 dagen
Lowlands 70.000
Lennart Zweemer, Online Marketeer

“De Kustmarathon is bijzonder omdat het een van de zwaarste marathons van Nederland is”

Na zijn studie Commerciële Economie in Utrecht verhuisde Lennart Zweemer terug naar Zeeland. Als online marketeer wisselt hij zijn werk af met een sportief buitenleven. En daar hoort ook het volbrengen van de Kustmarathon bij, de marathon die bekend staat als de mooiste maar ook de zwaarste van Nederland. Geen gemakkelijke opgave dus hard trainen is een must maar in Zeeland gelukkig geen straf.

 

Lees meer over de kustmarathon

12.000

Jaarlijks rennen er ruim 12.000 deelnemers over de Oosterscheldekering tijdens de Kustmarathon.

2002

In 2002 werd de eerste Kustmarathon gehouden.
Kustmarathon Provincie Zeeland

Zon, zee en vette beats

51°44'51.3"N
3°49'28.0"E
Rotterdam
Den Haag
64 kilometer
75 kilometer

Zeeuwse wijn

51°40'59.6"N
3°58'56.3"E
Rotterdam
Antwerpen
62 kilometer
90 kilometer

Kunstschouw

51°41'24.7"N
3°44'08.6"E
Antwerpen
Rotterdam
103 kilometer
78 kilometer

9 uur

7.000 dance liefhebbers swingen 9 uur lang op vol vette beats met zee, zand en zonsondergang.

45.000

De wijngaard is 10 ha en heeft 45.000 wijnstokken en is daarmee een van de grootste wijngaarden van Nederland. In de schuur van de Wijnhoeve zijn de kelder en het proefdomein ondergebracht. Wanneer het tijd is voor de oogst, is de Wijnhoeve aangewezen op vrijwilligers om de druiven te plukken. De druiven worden met de grootste zorg verwerkt in de kelder op het terrein.

15.000

De Kunstschouw streeft naar een laagdrempelig en breed podium voor een jaarlijkse ontmoeting tussen professionele kunstenaars met hedendaagse en actuele kunst en bezoekers uit het gehele land en de buurlanden. De Kunstschouw trekt jaarlijks naar schatting 15.000 bezoekers.
01
03