Zierikzee monumentenstad

Met meer dan 550 monumenten in en rond Zierikzee heb je het gevoel alsof je door de Middeleeuwen loopt. Havenstad Zierikzee heeft een rijke historie en en had al in het begin van de 15e eeuw een belangwekkend silhouet met muren, poorten, kerken, toren en molens. Veel daarvan is nu nog te zien. Je kunt hier makkelijk een paar uur ronddwalen en je vergapen aan pleinen, steegjes, de oude stadshavens en imposante gevels. 

Bedrijvigheid

Toonaangevende bedrijven uit Zierikzee

Calicotweverij

Aan het Kerkhof 3a staat staat een gebouw dat in de 19de eeuw dienst deed als calicotweverij. De calicotweverij is een vorm van nijverheid die in Zeeland een kortstondige bloei kende; in 1839 opkwam en voor het eind van de eeuw alweer ter ziele was. Het ging om het weven van ongebleekte, witkatoenen stoffen op basis van Engelse garen, de zogeheten calicots. Die waren vooral bestemd voor Nederlands Indië, het huidige Indonesie. De weverij in Zierikzee was aanvankelijk een groot succes en nam ongeveer 30% van de totale Zeeuwse productie voor zijn rekening. Tegenwoordig is dit gebouw in gebruik als bioscoop en filmtheater onder de naam fiZi.
Martijn Bruel, huisarts

“Zeeland heeft voor mij de ideale combinatie van ruimte, water en een zomergevoel. Ik vind dat heerlijk”.

Martijn Bruel besloot om na zijn specialisatie tot huisarts te wonen en werken in Zierikzee. Hij koos bewust voor vestiging in Zeeland. Maar dan wel in een groepspraktijk zodat hij zijn werk kan combineren met activiteiten die hij graag in zijn vrije tijd uitoefent. Activiteiten die ideaal zijn om uit te oefenen in Zeeland, zoals zeilen en fietsen. En dat valt helemaal niet tegen.

Lees meer over huisartsen in Zeeland

100

De komende 5 jaar moeten er 100 nieuwe huisartsen in Zeeland aan de slag

55

Zierikzee heeft als stad 12.000 inwoners. De kleinste stad van Zeeland is echter Sint-Anna-Ter-Muiden met 55 inwoners.
Huisarts Provincie Zeeland
Afstand vanaf Zierikzee
Rotterdam
64minuten
Breda
Wist je dat?

Café de Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee het beste café van Nederland was in 2017?

Wist je dat

De Bietentocht een 4-daagse tocht met platbodems is met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord?

Wist je dat?

fiZi Zierikzee hét filmtheater van Schouwen-Duiveland is?

2017

Het Zierikzeese Café de Gekroonde Suikerbiet (in de volksmond de Biet genoemd) dankt zijn naam aan de bietentransporten die sinds eind negentiende eeuw vanaf Schouwen-Duiveland plaatsvonden. Zierikzee was een van de havens waar ze werden ingeladen. De naam dateert uit 1892, maar al eerder (vanaf 1873) was er op deze plek een herberg met tapperij.

30

In en rondom de haven zijn zo'n 30 platbodems te bewonderen die deelnemen aan de 5-daagse bietentocht die sinds 1999 gehouden wordt. De traditionele authentieke schepen worden door schippers met oud vakmanschap in ere gehouden.

60

fiZi is hét filmtheater van Schouwen-Duiveland. In het monumentale pand is theater, muziek en bovenal film te zien.
01
03