Gemeente Tholen

Ontdek de regio Tholen
Tholensebrug over de Eendracht
Huizen gemeente Tholen
Kitesurfen aan de Oesterdam in de Gemeente Tholen

Leven over de brug

Het vloeiende landschap van Tholen voelt alomvattend. Akkerlanden lopen over in natuurgebieden en bijna overal op Tholen heb je de horizon als uitzicht. Binnen die enorme ruimte wonen de Tholenaren in hun kleine kernen. Tholen is even groot als klein. Tholenaren verschuilen zich niet maar slaan hun vleugels -privé en zakelijk- uit naar West-Brabant en de rest van Nederland. Zo verbreden ze hun horizon en krijgt hun handelsgeest alle ruimte. Maar, zodra de zaken zijn afgehandeld gaan ze wél terug naar huis: over de brug naar Tholen.

Ongerept

"Tholen, eiland van klei, bar en prachtig eenzaam land. Bloemenvelden in de zomer, verse aardappels in de lente, en de zee nooit ver. Veel dorpjes, zoals Scherpenisse, zijn gelovig: op zondag gaat men gewoonlijk naar de kerk. Op sommige stukken van het eiland voelt het een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan. Fietsen op Tholen is doorfietsen: over open stukken, buitendijks langs de Oosterschelde, of over de met notenbomen begroeide Vrouwendijk tussen Tholen en Poortvliet. Tholen Stad heeft een mooi haventje en een oud centrum, Sint-Annaland is het meest ondernemende dorp op Tholen, en in Scherpenisse kan je genieten van overheerlijke streekproducten als de Oosterscheldekreeft, paling, Thools lam en dikbilrund. Overigens zou oud-president van de Verenigde Staten Franklin Roosevelt zijn wortels hebben liggen in het dorpje Oud-Vossemeer. Schiereiland Sint Philipsland (Flupland) is pas sinds 1973 met de Krabbenkreekdam verbonden met Tholen. Sint Philipsland is nog opener dan Tholen, en heeft ook een andere sfeer. Langs de Krabbenkreek kun je in de zomer fijn aan de dijk liggen en de getijden van de Oosterschelde aan je voorbij zien trekken; bij laagtij komen de schorren mooi bloot te liggen. Uit “Rij met me mee”, auteur: Roos Stallinga
Oesterdam is de langste dam van alle Deltawerken.
Grevelingendam 6 km
10,5kilometer
Veerse Gatdam 2,8 km
Werken op Eiland Tholen

Zo dichtbij is Zeeland

Geen files, rondom overal water, Tholen is mooi om te werken en wonen.

Dat bevestigd ook Armando van der Repe. Hij is werkzaam bij HEMI in Tholen. De kleine dingen maken het werken in Tholen bijzonder. Even met je collega's lunchen bij het Kaeswienkeltje in Tholen. De korte afstand naar België en Frankrijk is ook erg belangrijk voor hem en het bedrijf HEMI. Wonen en werken in Tholen is voor Armando mede bijzonder door de liggen aan het water, de Oosterschelde waardoor hij snel met de kinderen naar een strandje kan.

Meer over werken op Tholen
De weg naar Tholen vanaf Rotterdam
Wist je dat

Tholen 10 molens heeft en maar 9 kernen?

51 27 12.0 N
3 33 40.8 E
Antwerpen
Rotterdam
67 km
81 km
Molen in gemeente Tholen

Jachthaven Tholen

51 27 12.0 N
3 33 40.8 E
Antwerpen
Rotterdam
67 km
81 km
Jachthaven Tholen
Alles van Tholen

Veiling Alvantho

51 27 12.0 N
3 33 40.8 E
Antwerpen
Rotterdam
67 km
81 km
Aardappelen vers uit Tholen

700

De oudst bekende straatnaam van Tholen is de Kerkstraat; deze dateert van zevenhonderd jaar geleden.

772

Behalve bij de stad Tholen hebben Stavenisse en St. Annaland ook een jachthaven. Samen goed voor 772 vaste ligplaatsen.

17.500

Alvantho is de gezamenlijke merknaam van de veilingen Sint Annaland en Scherpenisse. Zij vermarkten ruim 17.500 ton vroege aardappelen. De afzet van de aardappelen geschiedt via de vertrouwde veilingklok.
01
03