Innovatieve visserij

Bekijk op kaart
Innovatieve visserij door vissen te kweken op het land
Innovatieve visserij
Vissen kweken op innovatieve wijze in een laboratorium

Zeeuwse gekweekte vis

Met de groeiende wereldbevolking en overbevissing van zeeën, ligt kweek van vis, schaal- en schelpdieren (aquacultuur) voor de hand. In Zeeland, provincie van zilte streekproducten, hebben ondernemers die handschoen opgepakt. Zo ontstaat duurzaam gekweekte vis, gewoon van om de hoek.

Aquacultuur

Zeewier is het voedsel van onze toekomst.

51°40'50.0"N
3°52'59.9"E
Rotterdam
Antwerpen
75.9km
90.2km
Zeewierderij
Aquacultuur

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

51°34'28.0"N
3°42'21.0"E
Rotterdam
Antwerpen
94.2km
84.5km
Seafarm
Aquacultuur

Aqua valley het Sillicon Valley van de aquacultuur

51°34'28.0"N
3°42'21.0"E
Rotterdam
Antwerpen
94.2km
84.5km
Oosterschelde

1000

Zeewier wordt al duizenden jaren gegeten in Azië. Zeewier is zeer eiwitrijk en neemt de helft van alle CO2 op. De kweek is daardoor geen belasting voor het milieu. Seaweed Harvest Holland is de grootste zeewierboerderij van Europa.

2030

In 2030 zal twee derde van alle vis gekweekte vis op het land zijn. Seafarm heeft de meest duurzame en energiezuinige tarbot kwekerij van Europa. Hierbij is dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid het uitgangspunt.

8

Acht aquacultuurbedrijven met allemaal hun eigen specialisme waaronder algen, vis en garnalen gaan samenwerken om meer kennis op te doen en die met elkaar te delen. Dat moet meer, betere en goedkopere Zeeuwse kweekproducten opleveren.
01
03

Duurzame vis van de toekomst

Wereldwijd wordt al meer vis uit aquacultuur gegeten, dan uit wildvangst. Vooral Azië, denk aan pangasius en tilapia, staat er bekend om. De aquacultuur zal sterk moeten groeien om alle monden te kunnen voeden.

De uitdaging ligt ‘m in het duurzaam, verantwoord kweken. Niet alleen gezien vanuit het milieu (vervuild water) en voedselveiligheid (onnodige medicatie). Maar ook in kweekmethoden die de natuurlijke habitat nabootsen, dierenwelzijn tijdens het hele kweektraject, arbeidsomstandigheden, prijsstelling en transport.

Zeeland is hét centrum voor de Nederlandse aquacultuur. We kweken hier algen, mosselbroed, oesterlarfjes, zeewormen (zagers), tarbot, zeetong, tapijtschelpen (vongole) en yellowtale kingfish.

In Zeeuws-Vlaanderen gaat het Kustlaboratorium zilte teelten en aquacultuurconcepten uitwerken en testen. Wetenschappelijke en bedrijfseconomische kennis komen samen in de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas van HZ University of Applied Sciences. En onderwijs- en expertisecentrum de Zilte Academie zorgt ervoor dat al die heerlijkheden ook hun weg vinden naar koksopleidingen en de restaurants.

Jean-Pierre van Wesemael

“Je probeert altijd vooruit te kijken. Stilstand is achteruitgang”

Jean-Pierre van Wesemael is de 3e generatie agrariër in Oost Zeeuws-Vlaanderen. De boerderij grenst aan het Land van Saeftinghe, een natuurgebied op de linkeroever van het estuarium van de Westerschelde en tevens het grootste brakwaterschor van Europa. Hierdoor kwam hij op het idee om zilte groenten te kweken. Een bedrijfseconomisch interessante activiteit welke goed past bij de hoogwaardige culinaire sector in Zeeland.

Lees meer over De Mariahoeve en Saeftinghe Zilt

118.600

Met 118.600 hectare is Zeeland nog steeds één van de grotere landbouwprovincies van Nederland en, met stip op één, het grootste akkerbouwgebied.

122

Zeeland kent 122 erkende streekproducten. Hiervoor moet het in Zeeland zijn geteeld, gekweekt, gevangen of geproduceerd en verwerkt of verpakt.
De Mariahoeve Provincie Zeeland
Yellowtail Kingfish kan 2 meter worden, 200.000 vissen per jaar is goed voor 400 km aan vis. Gelijk aan de afstand Terneuzen - Delfzijl
Terneuzen
400kilometer
Delfzijl
Ontdek de vacatures in Zeeland

Kom werken in de culinaire en toerisme, agri en aqua of FMCG sector