Land van Saeftinghe

Meer over food
Land van Saeftinghe
Ploegen door het verdronken land
Paal

Van zeekraal naar zeebanaan

Foodpionier Jean-Pierre van Wesemael van Saeftinghe Zilt begon met zeekraal en lamsoor. Nu teelt hij zeekool en zeebanaan. Exclusieve zeegroenten: toprestaurants in heel Europa maken er bijzondere gerechten mee. 

Het ritme van de zee

51°19'43.4"N
4°08'51.6"E
Breda
Antwerpen
81.5km
31.1km
Getijdenhaven Paal

Zeeuws Oerlandschap

51°19'43.4"N
4°08'51.6"E
Breda
Antwerpen
81.5km
31.1km
Land van Saefthinge
Zeeuwse sterrenchefs gebruiken de natuur als basis voor hun keuken

Zeeuwse (haute) cuisine

51°19'40.1"N
4°08'58.9"E
Antwerpen
Breda
31.5km
86.6km

4.50 meter

Het tijverschil in Saeftinge is gemiddeld 4,50 meter

3600 ha

Het Verdronken Land van Saeftinghe was vroeger bewoond. In de late Middeleeuwen lag er de Heerlijkheid Saeftinghe, met welvarende polders, dorpjes en zelfs een kasteel.

8

Zeeland heeft maar liefst 8 Michelinsterren-restaurants. Hiermee heeft Zeeland de hoogste dichtheid aan sterrenrestaurants per 100.000 inwoners in Nederland
01
03
Pioniers van de zilte industrie
Zeekraal, lamsoren, zeewier. Garnalen, mossels en kokkels. Het klinkt als een prima stel gangen in een Zeeuws toprestaurant. Maar al deze ingrediënten golden ooit als ‘aermemenseneten’. Voedsel voor de armen. Voor niks te plukken op de slikken en de schorren, simpel op te hengelen uit de branding. Een gratis maaltje. Gezond en lekker.

Zeeuwse chefs zijn vaak tuinier fans en wildplukkers. Pioniers op het gebied van zilte waren, intense smaken. Pure gerechten. Eenvoud maakt creatief en dat blijkt: Zeeland heeft zeven Michelinster-restaurants en nationale en internationale topchefs zijn opgegroeid in Zeeland. Zoals Sidney Schutte, Jannis Brevet, Richard Ekkebus, Sergio Herman. 

Jean-Pierre van Wesemael

“Je probeert altijd vooruit te kijken. Stilstand is achteruitgang”

Jean-Pierre van Wesemael is de 3e generatie agrariër in Oost Zeeuws-Vlaanderen. De boerderij grenst aan het Land van Saeftinghe, een natuurgebied op de linkeroever van het estuarium van de Westerschelde en tevens het grootste brakwaterschor van Europa. Hierdoor kwam hij op het idee om zilte groenten te kweken. Een bedrijfseconomisch interessante activiteit welke goed past bij de hoogwaardige culinaire sector in Zeeland.

Lees meer over De Mariahoeve en Saeftinghe Zilt

118.600

Met 118.600 hectare is Zeeland nog steeds één van de grotere landbouwprovincies van Nederland en, met stip op één, het grootste akkerbouwgebied.

122

Zeeland kent 122 erkende streekproducten. Hiervoor moet het in Zeeland zijn geteeld, gekweekt, gevangen of geproduceerd en verwerkt of verpakt.
De Mariahoeve Provincie Zeeland

Drijvende Zeewierwouden

De eerste zeewierboerderij van Nederland ligt in Zeeland. In het Oosterscheldewater van de Jacobahaven, met uitzicht op werkeiland Neeltje Jans. Op duurzame wijze telen Rebecca Wiering (what’s in a name) en Jennifer Breaton diverse soorten zeewier. Hun innovatieve boerderij Zeewaar laat wieren groeien aan drijvende touwen. Hun zeegroente is rijk aan eiwitten en mineralen en wordt het hele jaar door geoogst. Om de Dutch Weed Burger van te maken, of veganistische Zeeuwse zeewierballen. Wiering en Breaton vergelijken wieren graag met regenwouden. Zeewier neemt CO2 op, ademt zuurstof uit. De onderwaterbossen zijn een Europees samenwerkingsproject, ook omdat ze de kustlijn beschermen tegen erosie. 

 

Efficiëntie verticale VS horizontale tuinbouw
Horizontaal
10-100kilometer
Verticaal