Hier aan de kust, de Zeeuwse kust

Zeeland. De meest zuidwestelijke provincie van Nederland. Tegen België aan. Een land van water, dijken en bruggen. Een landschap dat je nergens anders in Nederland vindt. Overal verbinding met de zee. De provincie waar je woont aan de zee. Sport in de zee. En eet uit de zee. Hier leef je een gezonde levensstijl. Ruimte, frisse lucht en geen vervuiling. En heel veel zonuren. Hier word je gelukkig. Het CBS heeft niet voor niks de Zeeuwen al eens tot de gelukkigste mensen van Nederland uitgeroepen. De omstandigheden zijn ideaal. Voor een gelukkig, gezond en waardevol leven.

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust

Zeeland is land in zee. Verbonden door bruggen, dammen, tunnels en dijken. In Zeeland leven we met de zee. Binnen 15 minuten ben je overal in Zeeland aan het water. Dat biedt kansen. Voor werk. Maar vooral voor ontspanning. Watersporten zit hier in het bloed. Of je nu van zeilen, surfen of kajakken houdt. Het water ligt voor je open. Hardlopen doen we hier op het strand. Net als ontspannen. Uitwaaien en nieuwe energie opdoen. Een borrel met vrienden drinken. Je verjaardag vieren met een barbecue bij een strandtent. Tot in de late uurtjes kletsen en feesten, terwijl de zon ondergaat in de zee. Het ultieme vakantiegevoel vind je in Zeeland. Ook als inwoners. Gewoon iedere dag. Wil je het verhaal horen van Zeeuwse inwoners en wat zij zo bijzonder vinden aan het leven in Zeeland? Lees het hier!
Onderwijs in Zeeland

Excellent onderwijs

51°30'27.4"N
3°52'53.0"E
Rotterdam
Antwerpen
102 km
67.1 km
Middelbare school
Het leven in Zeeland

Leven aan de kust

51°35'07.7"N
3°37'40.5"E
Rotterdam
Den Haag
85.4 km
94.3 km
Vlissingen

2015

In 2015 riep het CBS de Zeeuwen uit tot de gelukkigste mensen van Nederland

5

Landelijk gezien scoren deze 5 Zeeuwse scholen met VMBO, HAVO, VWO goed tot super: Reynaartcollege (3 vestigingen) in Hulst en het Calvijncollege in Goes en Middelburg

650

650 km kust, zomaar bij je voordeur of achtertuin. Het coastal living is onderdeel van leven in Zeeland.
01
03

Wonen zoals jij wilt

In Zeeland heb je de keuze. Hier vind je nog voldoende betaalbare woningen. Of je nu wilt wonen in een boerderij met dieren om je heen. In een klein huisje op de dijk. In een appartement midden in een stad vlakbij alle voorzieningen. Of je eigen architectonische woning wilt bouwen aan het water. Het kan allemaal. De steden zijn niet groot, maar rijk voorzien van alles wat je nodig hebt. Steden als Middelburg en Zierikzee bieden veel statige monumentale panden met luiken die leiden naar verborgen kelders. Huizen met een verleden. Met een eigen boot kies je voor een van de waterrijke nieuwbouwprojecten in de omgeving van Goes en het Veerse Meer. Uitzicht op zee met veel bedrijvigheid en dagelijks grote voorbijvarende vrachtschepen. Dat krijg je vanuit je appartement of penthouse in Vlissingen of Terneuzen. Waar je ook woont. Het uitzicht verveelt nooit. 
Roel Brugge, eigenaar creatief bureau

“Iedereen die heeft ervaren wat het leven inhoudt aan zee, zal dit altijd blijven nastreven”

Roel Brugge is een globetrotter. Opgegroeid in Breskens vertrok hij naar de Hotelschool in Maastricht en later naar Utrecht voor zijn master Finance. Het studeren en werken als Business Consultant in Amsterdam wisselde hij af met lange reizen door China, Australië en Zuid-Amerika. Na 11 jaar kwam hij terug naar Breskens. Een bewuste keuze welke alles te maken heeft met het opgroeien aan zee.

Om deze video af te kunnen spelen dien je de marketingcookies te accepteren, wijzig hier je cookie instellingen
Lees meer over pionierende organisaties

25

25% van de jonge Zeeuwen die de provincie verlaten, bijvoorbeeld om te studeren, komen op termijn terug naar Zeeland.

650

Zeeland heeft een kustlijn van 650 km. Dat is tien keer die van België.
Coastal living Provincie Zeeland

Ruimte voor je gezin

Een ruime woning. Met ruimte om te spelen. Zelf lopen naar school. Speelkameraadjes in de buurt. Kwalitatief onderwijs. Een internationale universiteit en een van de best gewaardeerde hoge scholen in Nederland. Buren die elkaar kennen én elkaar helpen. Zomaar een paar redenen waarom het fijn is om hier als kind op te groeien. En om als gezin in Zeeland te leven. Niet eindeloos in de file staan bij mooi weer, maar op je fiets na je werk nog even een ijsje halen met z’n allen op het strand. Als je niet in de file staat heb je tijd over. Voor je gezin. En voor jezelf. Om te sporten of om bij te praten met vrienden. En is het bij uitzondering een keer slecht weer, dan zijn er in Zeeland voldoende overdekte voorzieningen. Het leven is hier gemoedelijk. Het leven is hier goed.

Kwaliteit van leven

Ruimte om te leven. Wind om uit te waaien. Water om op te sporten. Fietsen naar je werk. Zeeuwen kennen een gezonde levensstijl. De zee heeft een heilzame werking. Het blijkt vol goede bestanddelen te zitten die goed zijn voor de gezondheid. Wondjes genezen sneller door de antiseptische eigenschappen. In Zeeland vind je de minste lichtvervuiling. Net als de meeste zonuren en de kleinste bevolkingsdichtheid. Dit betekent ruimte om je heen. Om je goed te voelen én om je te ontwikkelen. Je hoeft de provincie niet uit voor kwalitatief onderwijs. Enkele van de beste scholen zijn hier gevestigd. Samen met betaalbare woonruimte, geen files en volop ontspanningsmogelijkheden is het hier heerlijk leven. 

Bourgondisch

Het kan ook niet anders, met de Vlamingen als onze zuiderburen. En de rijke zee als voedingsbron. Zeeuwen houden van lekker eten. Van puur eten. Zo uit de zee op je bord. Verser kan niet. Zeeuwse mosselen zijn tot over de grenzen bekend. De mosselkwekerij in Yerseke is uniek in de wereld. Een familiebedrijf, waar de derde generatie nog steeds werkt, vol passie voor het oude ambacht. En dat proef je. In de Oosterschelde bassins worden vis, schelpen en algen geweekt. De zilte grond is uitstekend geschikt voor de teelt van zeegroenten als zeekraal en lamsoor. Producten waar sterrenkoks graag mee koken. In Zeeland zijn maar liefst 8 Michelinsterrenrestaurants. Dat is niet voor niks. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen zie je het bourgondische karakter van Zeeland terug. Zo dicht tegen België is dat ook niet zo verwonderlijk. In Zeeland leef je het goede leven.
De Zeelandbrug en Fietsbrug in Antwerpen zijn leuk om over te fietsen en liggen niet eens zo ver van elkaar
Zeelandbrug
74.2kilometer
Fietsbrug Antwerpen

Rijk aan voorzieningen

In Zeeland vind je een aantal levendige steden. Steden die keer op keer hoog eindigen in de top 10 van beste winkelsteden van Nederland. Bekende ketens vind je hier ook, maar boetiekjes en speciaalzaken maken winkelen hier net iets specialer. Studenten zorgen ervoor dat de steden jong en aantrekkelijk blijven. Dat er nieuwe concepten ontstaan. Er is altijd wel ergens een evenement of groot festival, ook in de winter. Denk aan Concert at Sea, Film by the Sea, City of Dance, Zeeland Nazomerfestival. Maar ook kleinere events met een gemoedelijke sfeer. Opgezet door lokale ondernemers. Ze worden allen hoog gewaardeerd door bezoekers. Voor goed onderwijs hoef je de provincie niet uit. Sterker nog, studenten uit heel de wereld komen naar Zeeland. Naar de University College Roosevelt die samenwerkt met de Universiteit van Utrecht. En naar de Hogeschool Zeeland. Het is niet alleen Zeeuws wat je hier hoort. En wil je ondanks alles toch een keer naar een grote stad? Antwerpen, Gent, Brussel of Lille zijn makkelijk aan te rijden. 
Op de hoogte blijven van al het nieuws over wonen, werken, studeren en recreëren in Zeeland?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontdek de verhalen van inwoners uit Zeeland over het leven in hun regio, krijg unieke rondleidingen binnen verschillende (inter)nationale Zeeuwse bedrijven en lees de mooiste verhalen uit Zeeland.
Bevelanden in Zeeland