HomeHome
Live-work
Provincie Zeeland

Land in Zee

De naam zegt genoeg. Eilanden, zeearmen, zandplaten: de regio heeft een kustlijn van 650 km. Dat is tien keer die van België. Overal in Zeeland sta je binnen een kwartier aan open water. Die ligging in zee, dat samenspel tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed, onderscheidt Zeeland van alle andere regio's in dit deel van Europa. Het biedt ondernemers en inwoners innovatieve mogelijkheden en ruimte om te pionieren.

Zeeland is een gevoel

Zeeland is een gevoel. Niet te duiden. Zomaar even een mini-vleugje van trots en ontroering als je ergens ver weg in Europa een gepaintbrushte Zeeuwse vlag op een truck ziet staan. Met de voetbal schoppen dorpen en eilanden elkaar onderling als een malle onderuit. Een gezonde rivaliteit heet dat. Maar als Johnny Hoogerland ergens ver in Frankrijk in het prikkeldraad hangt, dan sluiten de gelederen zich. Dat is er een van ons. Een echte.

Lennart Zweemer, Online Marketeer

“De Kustmarathon is bijzonder omdat het een van de zwaarste marathons van Nederland is”

Na zijn studie Commerciële Economie in Utrecht verhuisde Lennart Zweemer terug naar Zeeland. Als online marketeer wisselt hij zijn werk af met een sportief buitenleven. En daar hoort ook het volbrengen van de Kustmarathon bij, de marathon die bekend staat als de mooiste maar ook de zwaarste van Nederland. Geen gemakkelijke opgave dus hard trainen is een must maar in Zeeland gelukkig geen straf.

Lees meer over de kustmarathon

12.000

Jaarlijks rennen er ruim 12.000 deelnemers over de Oosterscheldekering tijdens de Kustmarathon.

2002

In 2002 werd de eerste Kustmarathon gehouden
Om deze video af te kunnen spelen dien je de marketingcookies te accepteren,wijzig hier je cookie instellingen

Frisse koppen, heldere ideeën

De bevolking van Zeeland neemt nauwelijks nog toe. In sommige delen van de provincie is sprake van krimp. Dat biedt naast nadelen ook voordelen, want creativiteit en ondernemingszin hebben ruimte nodig. En Zeeland is een van de weinige plekken in het dichtbevolkte westen van Europa waar meer ruimte bijkomt dan er verdwijnt. 

In Zeeland heb je de meeste zonuren van heel Nederland. Het regent er het minst. De winters zijn er het zachtst. En er staat altijd overal op z’n minst een flinke zeebries. Dat komt omdat Zeeland zo ongeveer in zee ligt; elders vind je die zeebries tot hooguit een kilometer of twintig uit de kust. Zo’n klimaat, daar krijg je frisse koppen en heldere ideeën van.

Wil je Zeeland eens van bovenaf op een unieke manier bekijken? Bekijk hier Zeeland van boven

Zeeuwse land

Het Zeeuwse land is een overgangsgebied. Het hangt tussen Holland en Vlaanderen, ook qua karakter. Het nuchtere Zeeuwse hoofd leunt naar het noorden, het hart klopt voor het zuiden. In de vroege middeleeuwen werden de schaars bevolkte slikken en schorren vanuit Gent en Brugge ingepolderd en bevolkt. Vandaar de sterke Vlaamse invloed op architectuur, taal, gebruiken en volksaard.
Want hoe calvinistisch sommige delen van Zeeland ook lijken, het zuiden hangt er altijd in de lucht. Het gaat hier allemaal met net even wat meer ‘joie de vivre’ dan in het noorden. Natuurlijk vieren échte zuiderlingen het leven uitbundiger. Maar lekker leven doe je volgens Zeeuwen sowieso het best op het gemakje.