Werken in Zeeland

Bekijk op kaart
Architectuur en bouwtekeningen
Verpleger aan het werk
Schip onderdelen windmolenpark

Kom naar Zeeland

De zee, het licht en het landschap. Het samenspel tussen die drie schijnt hier mooier te zijn dan waar dan ook. Het is altijd anders. Schrijvers, schilders, cineasten en andere creatievelingen komen al van oudsher naar Zeeland om geïnspireerd te raken. En om te creëren. In Zeeland ontstaan ideeën. En er is ruimte om plannen werkelijkheid te laten worden. Bouwen aan architectonische hoogstandjes. Zorg verlenen en er toe doen. Of je eigen onderneming starten. Van concurrentie heb je niet zoveel last. Wanneer start jij?

Ruimte voor ontwikkeling

Dat Zeeland groot is in toerisme zal je zeker niet verbazen. Ruim 10 miljoen overnachtingen in een jaar. Het betekent veel voor de leefbaarheid. Maar ook voor ondernemers die hier veel meer kunnen omzetten door al die toeristen. De ligging aan en in zee brengt echter veel meer kansen en bedrijvigheid met zich mee. De Zeeuwse Havens behoren samen met Rotterdam en Amsterdam tot de grootste havens van Nederland. Het heeft direct invloed op de maritieme, de offshore en de industriële sectoren. Binnen Noord - West Europa behoort Zeeland tot de grootste chemische sectoren. Meer dan 25.000 mensen werken in Zeeland in de industrie, waarvan de meeste in de chemische industrie. En door de goede verbindingen met het Europese achterland profiteert ook de logistieke sector van de unieke ligging. Omringd door water biedt Zeeland volop kansen voor getijden- en windenergie. De watersnoodramp uit 1953 heeft gezorgd voor veel innovaties en kennis over getijden. Zeeland deelt deze kennis wereldwijd en helpt zo andere deltagebieden. 
Ontdek meer

Werken in Zeeland

Van akkerbouw tot zorg

Zeeland is de grootste akkerbouwprovincie van Nederland. Ruim driekwart van de grond is in gebruik voor voedselproductie. Uiteraard door de visserij, aquacultuur en de schaal- en schelpdierenteelt. Maar wist je dat de zwarte bessen die gebruikt worden voor de Hero cassis in Zeeland geteeld worden?  

Zeeuwen hechten grote waarde aan kwaliteit van leven. Aan lang zelfstandig zijn. Door de vergrijzing is er veel vraag naar zorgverleners. En naar het op een andere manier inrichten van de sector. Zodat kwaliteit behouden blijft maar kosten bespaard worden. De zorgsector is de grootste sector in Zeeland. Volop kansen voor zorgverleners die verandering willen. 

Udo Gundlach, Ortopedisch Chirurg

“In Amsterdam heb je een bovenverdieping, hier heb je een heel pand”

Udo Gundlach groeide op in Hilversum en studeerde Geneeskunde in Utrecht. Na zijn specialisatie kon hij aan de slag als orthopedisch chirurg in het ADRZ in Goes. De overgang vanuit ’t Gooi naar Zeeland was zowel voor hem als zijn gezin wel even wennen. Maar de verschillen blijken minder groot te zijn en de voordelen van in Zeeland wonen des te groter.

Lees meer over werken bij Adrz

1143

Middelburg kent 1143 Rijksmonumenten

52

Op de Dam bevinden zich de meeste Rijksmonumenten. Dit zijn er 52.
Ortopedisch Chirurg ADRZ

Realiseer jouw eigen droom

Hier heb je nog ruimte om te ondernemen. Samen de schouders eronder en gaan. Niet afhankelijk van overheden. Maar gewoon samen met elkaar. Met een crowdfundingsactie realiseren vele ondernemers hier hun dromen. Van het uitbrengen van een eigen boek tot de oprichting van een nieuw restaurant in een leegstaand pand. Het is hier niet groot en dichtbevolkt. Maar hierdoor heb je ook veel minder concurrentie. Aanbod is er genoeg. Dus volop kansen voor jou bij inspirerende en toonaangevende bedrijven. 

Het is niet voor niks dat de langste tunnel en de langste brug van Nederland in Zeeland te vinden zijn. Architectonische iconen. In een landschap dat vraagt om innovaties. Nu nog steeds. Bedrijven zijn op zoek naar expertise. Op zoek naar jou. Zie jij hier al jouw droom verwezenlijken?

Ruimte voor pioniers

Land in zee biedt veel ruimte voor echte pioniers

51°27'18.2"N
3°35'28.0"E
Rotterdam
Antwerpen
112 km
83,5 km
Dockwize
Carrièrekansen

Zeeland biedt vele carrièrekansen

51°30'00.3"N
3°53'15.3"E
Rotterdam
Antwerpen
104 km
64,1 km
Brainstorm
Zeeuwse Topsectoren

Zeeland heeft verschillende topsectoren waar jij in kan uitblinken

51°20'15.9"N
3°49'46.9"E
Antwerpen
Breda
55,7 km
108 km
Luchtfoto Zeeuwse industrie

2.934 km2

Wat is jouw droom(baan)?

100%

Pak je kans, zet je koers in Zeeland

9

De Zeeuwse Topsectoren zijn Bio-based, Chemie, Energie, Food, Havens, Logistiek, Toerisme, Zakelijke dienstverlening en Zorg
01
03

Samen zijn we succesvol

Zeeuwen zijn nuchter en ze zijn praktisch. Maar ook zeer toegankelijk. De lijnen zijn kort. En de sfeer op het werk is informeel. Nieuwe ideeën worden besproken op terras of op het strand. De beste ideeën ontstaan door het mixen van bedrijfstakken. Innovaties ontstaan vaak daar waar er verder gekeken wordt dan het eigen bedrijf. Samen brainstormen. Open staan voor input van de ander. Zowel bij grote als bij kleine ondernemers. Het levert nieuwe ideeën op, kansen, maar ook veel werkplezier. Pionieren. Hier is er volop ruimte voor. Vele ondernemers gingen jou al voor. Ze haalden hun inspiratie uit Land en Zee. Benieuwd welke initiatieven dit zijn? Jaarlijks reiken we de Zeeuwse PioniersPrijs uit. Laat je inspireren door de initiatieven en nominaties. Welk nieuw product of dienst ontwikkel jij hier in Zeeland? 

Roel Brugge, eigenaar creatief bureau

“Iedereen die heeft ervaren wat het leven inhoudt aan zee, zal dit altijd blijven nastreven”

Roel Brugge is een globetrotter. Opgegroeid in Breskens vertrok hij naar de Hotelschool in Maastricht en later naar Utrecht voor zijn master Finance. Het studeren en werken als Business Consultant in Amsterdam wisselde hij af met lange reizen door China, Australië en Zuid-Amerika. Na 11 jaar kwam hij terug naar Breskens. Een bewuste keuze welke alles te maken heeft met het opgroeien aan zee.

25

25% van de jonge Zeeuwen die de provincie verlaten, bijvoorbeeld om te studeren, komen op termijn terug naar Zeeland.

650

Zeeland heeft een kustlijn van 650 km. Dat is tien keer die van België.
Coastal living Provincie Zeeland

Hard werken, met een instant vakantiegevoel

Hard werken is fijn. En geeft veel voldoening. Zeker in een omgeving waar ontspanning op de hoek ligt. Op je fiets naar het werk. Geen files. En na je werk nog lekker even naar het strand. Om uit te waaien. Voor een duik. Of om de laatste mooie golven te pakken. Hier kijken ze niet vreemd op als je op een dag met veel wind naar huis snelt om je surfplank op het dak te gooien. Iedereen heeft wel iets met het strand en de zee. Een etentje of een drankje bij een strandtent. Je blote voeten in het zand. En krijsende meeuwen in de lucht. Na hard werken heb je in Zeeland recht op dat vakantiegevoel. Gewoon, iedere dag.

In Zeeland ben je binnen 15 minuten op het strand
Werk of thuis
15minuten
Ontspannen op het strand

Zeeuwse topsectoren

Door de strategische ligging van Zeeland is het gebied sterk ontwikkeld in specifieke sectoren. De ligging van land in zee draagt hier aan bij en biedt een rijke voedingsbodem voor vele bedrijven en bedrijvigheid. Denk aan sectoren gelinieerd aan water zoals de Zeeuwse Havens, in omvang de nummer 3 van Nederland,  de Maritieme & Offshore sector, Energie en het Toerisme. En Zeeland heeft nog veel meer te bieden:

Chemie- & Procesindustrie
Binnen Noord-West Europa behoort Zeeland tot een van de grootste chemische clusters. Meer dan 25.000 mensen werken in Zeeland binnen de industrie, waarvan het merendeel in de chemische industrie.

Energie
Niet voor niets is de energiesector zo sterk in Zeeland: het gebied omringd door water, biedt volop kansen voor getijden- en windenergie. Veel kennis en nieuwe technologische ontwikkelingen worden geëxporteerd en gebruikt in internationale deltagebieden.

Food
Nederland is wereldwijd de nummer 2 van agrifood producten.  En Zeeland is Nederlands' grootste akkerbouw provincie; ruim driekwart van de grond is in gebruik voor de voedselproductie. Dit heeft te maken met de ligging in zee waarvan geprofiteerd wordt door de visserij, aquacultuur en de schaal- en schelpdierenteelt.

Havens & Maritiem, Logistiek & Maintenance 
Door de unieke ligging en de goede verbindingen met het Europese achterland biedt Zeeland grote waarde voor de logistieke sector. De haven- en industriegebieden in Vlissingen en de Kanaalzone zijn de motor achter de Zeeuwse economie. 

Toerisme & Vrije Tijd
Zeeland verzorgt jaarlijks ruim 10 miljoen overnachtingen. En dat op 387.000 inwoners! Het toerisme draagt bij aan het in stand houden van de leefbaarheid van de regio en tevens het vestigingsklimaat. De sector heeft tot doel de concurrentiepositie te blijven versterken.

Zakelijke dienstverlening & Overheid
De overheid biedt grote werkgelegenheid. 

Zorg & Gezondheid
De zorgsector is de grootste sector in Zeeland. In de regio wordt er veel waarde gehecht aan goede zorg. Gezondheid is immers een waardevol goed. Door de stijgende vergrijzing en de veranderende- en toenemende vraag naar zorg onstaat er druk binnen de sector om zich op een andere manier in te richten en om kosten te besparen.

Biobased
Veel bedrijven in Zeeland zijn bezig met biobased economy en proberen met dit idee te innoveren.