Laat jezelf inspireren

Op het gebied van werken en ondernemen heeft Zeeland veel te bieden. In Zeeland ontstaan ideeën. En er is ruimte om deze ideeën werkelijkheid te laten worden. Bouwen aan architectonische hoogstandjes. Je eigen onderneming starten. Schrijvers, schilders en andere creatievelingen worden naar Zeeland getrokken om geïnspireerd te raken. Wanneer start jij?

Werken in Zeeland, dat doen we samen

Zeeuwen zijn nuchter en ze zijn praktisch, maar ook zeer toegankelijk. De lijnen zijn kort en de sfeer op het werk is informeel. Nieuwe ideeën worden besproken op terras of op het strand. De beste ideeën ontstaan door het mixen van bedrijfstakken en netwerken. Samen brainstormen en open staan voor input van de ander; zowel werknemer als ondernemer. Het levert nieuwe ideeën op, kansen, maar ook veel werkplezier. Er is daarom ook volop ruimte voor pionieren. Vele werknemers en ondernemers gingen jou al voor. Jaarlijks reiken we de Zeeuwse PioniersPrijs uit aan innovatieve ondernemers. Welk nieuw product of dienst kom jij ontwikkelen in Zeeland? Lees hier over ondernemen in Zeeland.

Roel Brugge, eigenaar creatief bureau

“Iedereen die heeft ervaren wat het leven inhoudt aan zee, zal dit altijd blijven nastreven”

Roel Brugge is een globetrotter. Opgegroeid in Breskens vertrok hij naar de Hotelschool in Maastricht en later naar Utrecht voor zijn master Finance. Het studeren en werken als Business Consultant in Amsterdam wisselde hij af met lange reizen door China, Australië en Zuid-Amerika. Na 11 jaar kwam hij terug naar Breskens. Een bewuste keuze welke alles te maken heeft met het opgroeien aan zee.

Lees meer over pionierende organisaties

25

25% van de jonge Zeeuwen die de provincie verlaten, bijvoorbeeld om te studeren, komen op termijn terug naar Zeeland.

650

Zeeland heeft een kustlijn van 650 km. Dat is tien keer die van België.
Om deze video af te kunnen spelen dien je de marketingcookies te accepteren,wijzig hier je cookie instellingen

Ruimte voor ontwikkeling

In Zeeland is er ruimte voor ontwikkeling. Zowel binnen (nieuwe) sectoren als voor jou als persoon. De ligging aan én in zee brengt veel kansen en bedrijvigheid met zich mee. De Zeeuwse havens behoren samen met Rotterdam en Amsterdam tot de grootste havens van Nederland. Het heeft een directe invloed op de maritieme, de offshore en de industriële sectoren. Meer dan 25.000 mensen werken in Zeeland in de industrie. Binnen Noord-West Europa behoort Zeeland tot de regio’s met grootste chemische sectoren. En door de goede verbindingen met het Europese achterland profiteert ook de logistieke sector van de unieke ligging. Omringd door water biedt Zeeland volop kansen voor initiatieven met getijden- en windenergie. De watersnoodramp uit 1953 heeft gezorgd voor veel innovaties en kennis over getijden, die wij wereldwijd delen om andere deltagebieden te helpen. 

Zeeuwse Topsectoren

Zeeland heeft verschillende topsectoren waar jij in kan uitblinken

51°20'15.9"N
3°49'46.9"E
Antwerpen
Breda
55,7 km
108 km
Luchtfoto van de haven en industrie die veel werk in Zeeland bieden
Ruimte voor pioniers

Land in zee biedt veel ruimte voor echte pioniers

51°27'18.2"N
3°35'28.0"E
Rotterdam
Antwerpen
112 km
83,5 km
Zuurstoftank Hyperbaar centrum Goes
Carrièrekansen

Zeeland biedt vele carrièrekansen

51°30'00.3"N
3°53'15.3"E
Rotterdam
Antwerpen
104 km
64,1 km
Werk in Zeeland aan nieuwe plannen

9

De Zeeuwse Topsectoren zijn Bio-based, Chemie, Energie, Food, Havens, Logistiek, Toerisme, Zakelijke dienstverlening en Zorg

2.934 km2

Wat is jouw droom(baan)? Kom pionieren en verwezenlijk je droom!

100%

Pak je kans, kom werken in Zeeland en zet hier je koers in!
01
03

Hard werken met een vakantiegevoel

Hard werken is fijn. En geeft veel voldoening. Zeker in een omgeving waar ontspanning op de hoek ligt. Op je fiets naar het werk, geen files en na je werk nog lekker even naar het strand. Zo kun je lekker uitwaaien, een duik nemen of de laatste mooie golven mee pakken. Hier kijken ze niet vreemd op als je op een dag met veel wind naar huis snelt om je surfplank op het dak te gooien. Iedereen heeft wel iets met het strand en de zee. Een etentje of een drankje bij een strandtent, je blote voeten in het zand en meeuwen in de lucht. Na hard werken heb je recht op dat vakantiegevoel dat Zeeland kan geven. Gewoon, iedere dag.

Werk in Zeeland - Van akkerbouw tot zorg

Zeeland heeft een gevarieerd aanbod van sectoren waarin veel ondernemers zich kunnen vinden en werknemers zich in kunnen ontwikkelen. Akkerbouw, zorg, industrie, toerisme en maritiem zijn maar een paar van de grotere sectoren in Zeeland waarin je kunt werken.

Als grootste akkerbouwprovincie van Nederland wordt in Zeeland ruim driekwart van de grond gebruikt voor voedselproductie. Uiteraard door de visserij, aquacultuur en de schaal- en schelpdierenteelt. Maar wist je dat de zwarte bessen die gebruikt worden voor Hero cassis in Zeeland geteeld worden? Ook zilte teelten en innovatieve manieren van akkerbouw worden in Zeeland gebruikt en ontwikkeld.

Zeeuwen hechten grote waarde aan kwaliteit van leven. Aan lang zelfstandig zijn. Door de vergrijzing is er veel vraag naar zorgverleners. Ook zijn we in Zeeland op zoek naar het op een andere manier inrichten van de sector. Het doel: kwaliteit behouden terwijl er kosten bespaard worden. De zorgsector is de grootste sector in Zeeland. Volop kansen voor zorgverleners die verandering willen en hier actief mee bezig willen zijn.

In Zeeland ben je binnen 15 minuten op het strand
Werk of thuis
15minuten
Ontspannen op het strand

Zeeuwse topsectoren

Door de strategische ligging van Zeeland is het gebied sterk ontwikkeld in specifieke sectoren. De ligging van land in zee draagt hier aan bij en biedt een rijke voedingsbodem voor vele bedrijven en bedrijvigheid. Denk aan sectoren gelinieerd aan water zoals de Zeeuwse havens, in omvang de nummer 3 van Nederland,  de Maritieme & Offshore sector, Energie en het Toerisme. En Zeeland heeft nog veel meer te bieden:

Chemie- & Procesindustrie
Binnen Noord-West Europa behoort Zeeland tot een van de grootste chemische clusters. In Zeeland werken meer dan 25.000 mensen binnen de industrie, waarvan het merendeel in de chemische industrie.

Energie
Niet voor niets is de energiesector zo sterk in Zeeland: het gebied omringd door water, biedt volop kansen voor getijden- en windenergie. Veel kennis en nieuwe technologische ontwikkelingen worden geëxporteerd en gebruikt in internationale deltagebieden. Een echte sector om in te groeien, ontwikkelen en pionieren!

Food
Nederland is wereldwijd de nummer 2 van agrifood producten. In Nederlands is Zeeland de grootste akkerbouw provincie; ruim driekwart van de grond is in gebruik voor de voedselproductie. Dit heeft te maken met de ligging in zee waarvan geprofiteerd wordt door de visserij, aquacultuur en de schaal- en schelpdierenteelt.

Havens & Maritiem, Logistiek & Maintenance 
Door de unieke ligging en de goede verbindingen met het Europese achterland biedt Zeeland grote waarde voor de logistieke sector. De haven- en industriegebieden in Vlissingen en de Kanaalzone zijn de motor achter de Zeeuwse economie. 

Toerisme & Vrije Tijd
Zeeland verzorgt jaarlijks ruim 10 miljoen overnachtingen. En dat op 387.000 inwoners! Het toerisme draagt bij aan het in stand houden van de leefbaarheid van de regio en tevens het vestigingsklimaat. De sector heeft tot doel de concurrentiepositie te blijven versterken.

Zakelijke dienstverlening & Overheid
De overheid biedt grote werkgelegenheid. Maar ook andere organisaties in de zakelijke dienstverlening bloeien op in Zeeland. Versterk jij de andere sectoren met jouw talent in dienstverlening?

Zorg & Welzijn

De zorgsector is de grootste sector in Zeeland. In de regio wordt er veel waarde gehecht aan goede zorg. Gezondheid is immers een waardevol goed. Door de stijgende vergrijzing en de veranderende- en toenemende vraag naar zorg ontstaat er druk binnen de sector om zich op een andere manier in te richten en om kosten te besparen.

Biobased
Veel bedrijven in Zeeland zijn bezig met biobased economy en proberen met dit idee te innoveren. Deze sector is daarom een van de plekken om jezelf te ontwikkelen, kennis te vergaren, maar ook om te pionieren en uit te blinken!

Op de hoogte blijven van al het nieuws over wonen, werken, studeren en recreëren in Zeeland?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontdek de verhalen van inwoners uit Zeeland over het leven in hun regio, krijg unieke rondleidingen binnen verschillende (inter)nationale Zeeuwse bedrijven en lees de mooiste verhalen uit Zeeland.
Bevelanden in Zeeland