Zeeuwse regio's

Officieel bestaan ze niet, maar de Zeeuwse cultuur kent een aantal eigen verzonnen regio's die in de volksmond maar al te vaak gebruikt worden. Neem als voorbeeld bourgondisch Zeeuws-Vlaanderen of karakteristiek Schouwen-Duiveland. Maak op deze pagina kennis met de Zeeuwse regio's!

(schier) Eilanden

De namen van de Zeeuwse regio’s zijn ontstaan door de namen van de schiereilanden en de voormalige eilanden. De naam ‘Zeeland’ is hier ook van afgeleid, aangezien alle eilanden letterlijk 'land in zee' zijn.

  • Tholen (voormalig eiland)
  • Sint Philipsland (schiereiland)
  • Schouwen-Duiveland (voormalig eiland)
  • Noord-Beveland (voormalig eiland)
  • Zuid-Beveland (schiereiland)
  • Walcheren (voormalig eiland)

    Uitzondering op de regel is Zeeuws-Vlaanderen. Deze regio is namelijk geen eiland of schiereiland. Maar is vanuit de rest van Nederland alleen te bereiken door de Westerscheldetunnel of over land via België. Sinds 2003 is deze regio ook met fiets- en voetveer te bereiken.

Regio's

Uit de voormalige (schier)eilanden zijn onderstaande regio's geboren. Deze regio's zijn ontstaan in de Zeeuwse volksmond maar ondertussen ook buiten Zeeland wel bekend. Klik op onderstaande regio's om meer te weten te komen over de steden, dorpen en gebruiken die per regio typerend zijn.

Eigen kenmerken

Hoewel de regio's dicht bij elkaar liggen, is iedere regio anders. Van verschillen in het landschap, tot verschillen in de dialecten. Heb je ooit al eens een Bressiaander, inwoner van Breskens, met een Koedurpse, inwoner van Ellewoutsdijk, vergeleken? Je zult zien en horen dat er veel overeenkomsten zijn, maar ook zeker veel verschillen.

Lees de eigen kenmerken van de regio's of gemeenten.
Onderwijs in Zeeland

Excellent onderwijs

51°30'27.4"N
3°52'53.0"E
Rotterdam
Antwerpen
102 km
67.1 km
Middelbare school
Ruimte voor pioniers

Land in zee biedt veel ruimte voor echte pioniers

51°27'18.2"N
3°35'28.0"E
Rotterdam
Antwerpen
112 km
83,5 km
Zuurstoftank Hyperbaar centrum Goes
Zeeuwse Topsectoren

Zeeland heeft meerdere top-sectoren en pionierende bedrijven

51°24'27.9"N
3°51'12.0"E
Antwerpen
Rotterdam
65.6km
109km
Tomatenoogst in de kassen van Biopark Terneuzen

5

Landelijk gezien scoren deze 5 Zeeuwse scholen met VMBO, HAVO, VWO goed tot super: Reynaartcollege (3 vestigingen) in Hulst en het Calvijncollege in Goes en Middelburg

2.934 km2

Wat is jouw droom(baan)? Kom pionieren en verwezenlijk je droom!

9

De Zeeuwse Topsectoren zijn Bio-based, Chemie, Energie, Food, Havens, Logistiek, Toerisme, Zakelijke dienstverlening en Zorg
01
03
Wonen en werken in Zeeland

Lees meer over de Zeeuwse gemeenten