Food
Agri en Aqua

Bekijk op kaart
Mosselvisser met vangst
Het land omploegen
Zeekraal

Piepers met wier

Aardappelen, uien, zeewier. Zeeland produceert een flink deel van de Nederlandse maaltijd. Naast de bekende Hollandse pot komt er steeds meer innovatie uit Zeeland. 

Werken in de foodsector

De Zeeuwse foodsector is goed voor 15% van de werkgelegenheid in Zeeland

Visserij in Zeeland

160 vissersschepen varen voor en dag en dauw uit voor de beste vis en schaal- en schelpdieren

Agrarisch Zeeland

Zeeland telt 2.879 agrarische bedrijven met een gezamenlijke oppervlakte van 118.806 hectare

29.126

Wintertarwe is met 29.126 hectare het grootste gewas in de Zeeuwse akkerbouw

300 Miljoen

De totale omzet van de Zeeuwse schelpdiersector bedraagt € 300.000.000

7.448

In de landbouw zijn 7.448 mensen werkzaam in Zeeland
01
03

Van hier naar overal

De Zeeuwse klei is gemaakt voor de productie van voedingsmiddelen. Lang niet alles wat hier wordt geoogst, is voor de Nederlandse markt: meer dan 80 procent van de Nederlandse uien gaat via Zeeland de wijde wereld in. Met filevrije verbindingen over weg, water en spoor is Zeeland het centrum voor verwerking, verpakking en transport van landbouwproducten. Een andere Zeeuwse voedselbron is de zee, al komt onze vis nu ook van het land. Met het zoute water dichtbij is Zeeland perfect voor het duurzaam kweken van vis, schaal- en schelpdieren. Maar ook zilte groenten als zeewier, lamsoor en zeekraal. We doen veel om die innovatieve teelten te bevorderen. De HZ University of Applied Sciences ondersteunt pionierende ondernemers met onderzoek. Het Kustlaboratorium test zilte concepten in de praktijk. En onderwijs- en expertisecentrum De Zilte Academie Zeeland zoekt uit hoe we daarmee het lekkerst koken.

Jean-Pierre van Wesemael

“Je probeert altijd vooruit te kijken. Stilstand is achteruitgang”

Jean-Pierre van Wesemael is de 3e generatie agrariër in Oost Zeeuws-Vlaanderen. De boerderij grenst aan het Land van Saeftinghe, een natuurgebied op de linkeroever van het estuarium van de Westerschelde en tevens het grootste brakwaterschor van Europa. Hierdoor kwam hij op het idee om zilte groenten te kweken. Een bedrijfseconomisch interessante activiteit welke goed past bij de hoogwaardige culinaire sector in Zeeland.

Lees meer over De Mariahoeve en Saeftinghe Zilt

118.600 hectare

Met 118.600 hectare is Zeeland nog steeds één van de grotere landbouwprovincies van Nederland en, met stip op één, het grootste akkerbouwgebied.

122

Zeeland kent 122 erkende streekproducten. Hiervoor moet het in Zeeland zijn geteeld, gekweekt, gevangen of geproduceerd en verwerkt of verpakt.
De Mariahoeve Provincie Zeeland
Werken in de food sector

Vacatures

Maak kennis

Andere zeeuwse highlights