Logistiek in Zeeland

Luchtfoto van de haven, een voorbeeld van Logistiek in Zeeland
Luchtfoto Oosterscheldekering rustig weer
Beeld van logistiek Zeeland - Container kraan aan het werk

Europa in

Vanuit Zeeland Europa veroveren. Het kan, dankzij onze strategische ligging: tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en met filevrije verbindingen via water, weg en spoor naar het achterland. De unieke locatie van Zeeland zorgt voor een goede verbinding met de rest van Europa. Dit is wat de Zeeuwse logistieke sector zo sterk maakt!

Zeeuwse logistiek

Een strategische ligging en goede bereikbaarheid maakt Zeeland sterk als vestigingsregio. De haven North Sea Port biedt vele mogelijkheden met de diepzeehavens Vlissingen en Terneuzen. Logistiek gaat verder dan enkel de havens. Het gaat over alles wat er komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een stroom aan goederen. Van de eerste tot de laatste fase. Deze Zeeuwse sector is uniek door de goede verbindingen met het achterland via spoor, weg en water. Ook beschikken we over een sterk midden- en kleinbedrijf waaronder veel familiebedrijven in diverse sectoren. 

6

Zeeland Connect is een ondernemend en onafhankelijk netwerk van ondernemers, kennisinstellingen en overheden, dat door verbinding en samenwerking de positie van logistiek Zeeland versterkt. Momenteel lopen er 6 innovatieve projecten om verbeteringen te onderzoeken en door te voeren.

66,6

66,6 miljoen ton goederen komt via zeeschepen binnen en 56,6 miljoen ton via binnenvaartschepen

139

139 km is de A58 van Eindhoven naar Vlissingen
01
03

Innovatie in de logistieke sector

In deze sector in Zeeland vinden momenteel technologische, innovatieve en maatschappelijke veranderingen plaats. Belangrijke vraagstukken en thema's op het gebied van IT, energietransitie, duurzaamheid, arbeid en personeel, autonoom transport, samenwerking en synchromodaal transport/modal shift worden behandeld. De Tripple Helix organisatie Zeeland Connect ondersteund deze Zeeuwse sector bij het doorzetten en inzetten van deze ontwikkelingen. 

Een van de innovaties is op het gebied van autonoom transport en personeel/arbeidstekort. Autonoom transport geeft ondernemingen de mogelijkheid om bij te dragen aan duurzaamheid, efficiëntie en automatisering. Daarom zijn er concrete plannen op tafel gelegd om een eerste pilot te gaan opzetten met autonoom transport op logistieke locaties in Zeeland. Als trucks/trekkers op terminals en wegen straks autonoom rijden is er geen vrachtwagenchaufferu meer nodig. Deze worden echter niet vervangen door technologie, maar de bedrijfsvoering zal veranderen waar door de chauffeur op een andere functie kan worden gezet. Lees hier meer over deze proef.

North Sea Port: het centrum van Europa 

Door de strategische ligging van North Sea Port is het een centrum voor productie en distributie van een groot scala aan producten. Ook is het een overslaghaven tussen zeevaart en binnenvaart. De Europese hoofdwegen kruisen elkaar in de haven en het spoor maakt de verbinding met heel Europa mogelijk. Voor logistieke bedrijven in Zeeland dus een slimme keuze!

Tot 32 kilometer landinwaarts en 60 kilometer lang is de grensoverschrijdende haven tussen Vlissingen en Gent. Deze haven behoort tot de top 10 havens van Europa. Zeeland is sterk in de opslag en transport van uien, fruit, aardappelen en seafood. Met de veranderingen in de haven om een zo efficiënt mogelijke haven te zijn die de sector goed ondersteunt is ook de containerisatie gekomen. 

Lees hier meer over de havens en maritieme sector in Zeeland.

Ontdek de vacatures in Zeeland

Maritiem, Techniek en Logistiek

Continu verbeteren van bereikbaarheid

Er wordt continu hard gewerkt om de regio nog toegankelijker te maken. Wegen worden verbreed en de doorstroming versoepeld door de aanleg van nieuwe op- en afritten, rotondes, tunnels en bruggen. In 2014 is de A4 bij Tholen geopend. Sindsdien is Tholen zeer aantrekkelijk voor logistieke en e-commerce operaties. Ook de reistijd naar Rotterdam en Antwerpen is flink ingekort. Ook verbeteringen rondom het goederenvervoer over het water wordt serieus genomen. Bij Terneuzen wordt een nieuwe zeesluis gebouwd. Hiermee wordt de Kanaalzone nog beter toegankelijk voor de echte grote schepen. Kortom, veel investeringen in de infrastructuur. Wil je hier meer over lezen?

Lees hier meer over bereikbaarheid in Zeeland.