Ouderenzorg in Zeeland

Oudere vrouw in snoepwinkel bij WVO Zorg
werken als verpleegkundige in de ouderenzorg - planten water geven met bejaarden
werken in de ouderenzorg

Verpleegkundige, verzorgende of specialist ouderengeneeskunde zorg jij voor een mooie oude dag voor iedereen?

In Zeeland werken organisaties samen onder de noemer "Thuis in het Zeeuwse Verpleeghuis", gericht op toekomstbestendige en kwalitatieve ouderenzorg. Innovatief, praktijkgericht en met het hart op de juiste plaats. In Zeeland wordt intensief samengewerkt aan de waardigheid en trots van ouderen.

Esther Gilde, Verzorgende

“Ik denk dat je niet voor niets voor de zorg kiest. Ik wil het beste voor de medemens”

Esther koos bewust voor de zorg. Het geeft haar voldoening om een zinvolle bijdrage te leveren aan de levensvreugde van de bewoners van de zorginstelling waar zij werkt. Bovendien krijgt ze de kans om zich verder te ontwikkelen. In haar vrije tijd is ze regelmatig op het strand te vinden, bijvoorbeeld met vrienden een hapje eten in een strandtent. Ook dat is levensvreugde. Met het oog op het personeelstekort in de zorg zouden meer mensen deze combinatie moeten maken.

Meer over de zeeuwse zorg en welzijn sector

1325

In 2021 zijn er in Zeeland naar verwachting zo’n 1325 vacatures in de Zorg die moeten worden ingevuld.

3

De opleiding tot verzorgende IG duurt 3 jaar.
Om deze video af te kunnen spelen dien je de marketingcookies te accepteren,wijzig hier je cookie instellingen

Vitale ouderen in onze verzorgingshuizen

In Zeeland is het sterftecijfer het laagst van heel Nederland. Zeeuwen worden echt ouder dan elders in ons land en krijgen de meeste kaarsjes op hun verjaardagstaart. Ook de vitaalste ouderen hebben op een moment zorg nodig. En binnen de zorg komt er een grote golf van pensionado’s aan. Dat betekent nieuwe vacatures: voor huisartsen, medisch specialisten, tandartsen, verpleegsters en verzorgenden.

Zeeland heeft enthousiaste zorgprofessionals nodig, die Zeeland en de Zeeuwen zo lang mogelijk gezond en gelukkig houden. Want dat hebben die Zeeuwen ook gemeen: ze zijn opvallend tevreden in hun ‘blauwe zone’ van gezondheid en welzijn. Zeeland lijkt daarmee een ‘blue zone’ sweetspot te zijn, zoals Sardinië, Okinawa, Ikaria: het zonnige eilandleven lijkt de truc te zijn voor al die verjaardag kaarsjes. 
Allévo kent het Zeeuwse Motto goed: Ik worstel en kom boven

Oudere inwoners van Schouwen-Duiveland hebben veel meegemaakt.

Ouderen bij expositie over watersnoodramp
Bij Cedrah werken ook veel mannen in de zorg

Ook mannen zijn gewilt voor het werk in de zorg.

Ook mannen werken in de ouderenzorg
Zorggroep Ter Weel - Individueel Welzijn

Wij vinden de individuele wens van iedere oudere uniek

werken in de ouderenzorg om bejaarden op te vrolijken
Schutse Zorg Tholen heeft belevingsgangen gerealiseerd

De gang nodigt uit tot bewegen en heen en weer lopen, maar ook herinneringen aan goede tijden komen naar boven

werken in de ouderenzorg met belevingsgangen bij Schutse Zorg Tholen

1953

Aan het eind van de oorlog is het eiland onder water gezet door de Duitsers om de opmars van de geallieerden te stoppen. In 1953 volgde in de nacht van 1 februari de watersnoodramp. Daar werd toen niet over gepraat, alles was gericht op de wederopbouw.

20

20 procent van de deelnemers aan een opleiding in gezondheid en welzijn is man. Dat is een op de vijf.

400

20 procent van de deelnemers aan een opleiding in gezondheid en welzijn is man. Dat is een op de vijf.
01
04

Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

In Zeeland werken verpleeg- en verzorgingshuizen samen met onderwijsinstellingen in het kader van voldoende gekwalificeerd personeel voor de ouderenzorg. Met die doelstelling is de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO) gestart en het is gelijk al een succes!

De ZPO is een praktijkgerichte opleiding voor verzorgenden en verpleegkundigen. Praktijkgericht, want de opleiding wordt volledig gevolgd binnen de muren van een of meerdere ouderenzorg organisaties. Docenten van Scalda geven les op locatie. De student volgt zijn eigen leerroute. De opleiding sluit af met een diploma voor de combi-opleiding VZ IG/MMZ 3 of met het diploma VP4.

Bestuurder/directeur en ZPO-projectleider Monica Roose: "ZPO is een nieuw concept dat al meteen populair is: de instroom van nieuwe leerlingen verzorgende IG nam in Zeeland met twintig procent toe. Dat past helemaal in het landelijke Actieprogramma Werken in de Zorg, dat inzet op het terugdringen van het personeelstekort in de zorg."

Meer weten over de ZPO? Klik hier.