Zeewier kweken

Bekijk op kaart
Zeewier onderzoek en zeewier kweken bij de Zeewierderij
Zeewier geproduceerd bij de zeewierderij
Zeewier kweken bij de zeewierderij

Groene grondstof van de toekomst

Het begon in 2011 met de eerste duurzame proefboerderij voor zeewier in de Oosterschelde. Inmiddels vind je in het zoute Zeeuwse water verschillende zeewierproducenten. Zeewier is de groene grondstof van de toekomst. Het kan het antwoord zijn op de vraag hoe we duurzaam de groeiende wereldbevolking gaan voeden.

Opening eerste zeewierboerderij

Zeewierteelt Schelphoek

Voldoende voedsel voor 9 miljard mensen in 2050

Duurzame zeewierteelt

Zeewierteelt tussen windmolens

Proefboerderijen

5 miljoen euro

Het ontwikkelen van een duurzame zeewiersector. Dat wil zeggen: multifunctionele zeewierboerderijen in de Noordzee met daarop aangesloten op het land een keten voor logistiek, verwerking en afzet naar de voedingsmiddelenindustrie.

9 miljard mensen

Met duurzame zeewierteelt kan de groeiende wereldbevolking - in 2050 ongeveer 9 miljard mensen - van voldoende voedsel worden voorzien, met maar 2 procent van het totale zeeoppervlak. Daarnaast kunnen uit zeewier grondstoffen gewonnen worden als bron voor biobrandstof en chemicaliën.

1000 km2

De ontwikkeling van zo'n 1000 km2 aan windmolenparken voor de Nederlandse kust biedt buitengewone kansen voor zeewierteelt. Stichting Noordzeeboerderij probeert in nauwe dialoog met belanghebbenden deze ontwikkeling voor toekomstige zeewierondernemers constructief vorm te geven.
01
03

Boeren in zout water

Je kent de strookjes nori bij sushi wel, dat is zeewier. Maar ongemerkt krijg je ook zeewier binnen als je chocomel drinkt, margarine of tandpasta gebruikt, of ijs of pudding eet. Voor vegetariërs is zeewier een waardevolle aanvulling op hun voeding en van zeewier kun je ook prima biomassa maken om energie op te wekken. Het groeit vanzelf in zout water, je hoeft het alleen te oogsten en te drogen. Kortom, het is eigenlijk een raadsel dat er niet al veel langer en veel meer geproduceerd wordt.

In Zeeland is die handschoen opgepakt. Hier ligt de groene toekomst letterlijk in het water. Na die proefboerderij uit 2011 van Wageningen University & Research zijn Zeeuwse start-ups aan de slag gegaan met de duurzame zeewierproductie. En ze kunnen de vraag niet bijbenen. Het is nu zaak de slag naar schaalvergroting te maken.

Ontdek de vacatures in Zeeland

Kom werken in de culinaire en toerisme, agri en aqua of FMCG sector

Nationaal Park de Oosterschelde is een natuurgebied met een zeer goede waterkwaliteit. Het resultaat is het meest zuivere zeewier, in het wild verzameld.
Wereldwijd bestaan dertienduizend soorten zeewier
Soorten zeewier
In de Oosterschelde leven tweehonderd soorten zeewier